2η Θεατρική κατασκήνωση 20-27 Αυγούστου 2016

2η Θεατρική κατασκήνωση του ΘτΠ στην Θάσο

20-27 Αυγούστου 2016

katas 1Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της Καβάλας μετά την πετυχημένη διοργάνωση της 1ης Θεατρικής κατασκήνωσης στην Ευρωκατασκήνωση της Θάσου, συνεχίζει το εκπαιδευτικό του έργο και διοργανώνει την 2η Θεατρική κατασκήνωση στις 20- 27 Αυγούστου 2016 στον ίδιο χώρο.

Οι στόχοι μας είναι οι πάντα οι ίδιοι. Η Εκπαίδευση, η γνωριμία και η συναναστροφή με ανθρώπους που έχουμε τις ίδιες ή και διαφορετικές ανησυχίες, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με ανθρώπους από άλλες περιοχές και άλλες κουλτούρες και φυσικά η ώθηση ενός βήματος πιο μπροστά σε ότι έχει σχέση με το θέατρο, με βασικό σκοπό να γίνουμε πρώτα καλοί θεατές.

Η θεατρικές κατασκηνώσεις του ΘτΠ της Καβάλας δεν απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ηθοποιούς ή ανθρώπους που έχουν κάποια σχέση με το θέατρο, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τι «συμβαίνει» στις συναντήσεις μας, να γνωρίσουν έναν νέο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, μαθαίνοντας με τον καλύτερο τρόπο, τους καλύτερους στο είδος τους και στον καλύτερο χώρο.

thassos1 Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της Θεατρικής Κατασκήνωσης δεν έγινε τυχαία. Η Θάσος, το καταπράσινο νησί με τις γαλάζιες θάλασσες και τις χρυσαφένιες παραλίες, με την αύρα του καθαρού αέρα που ξεκινάει από τα πανέμορφα βουνά και καταλήγει στην απέραντη θάλασσα, συνδυάζει με τον ωραιότερο τρόπο ότι χρειαζόμαστε για να ανοίξουμε τις ψυχές μας και να αφήσουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει, να γνωρίσει να ονειρευτεί.

Επίσης η Θάσος είναι εύκολη πρόσβαση αφού από το λιμάνι της Καβάλα η διαδρομή με φερυ είναι 1ώρα και 20’ , ενώ από το λιμάνι της Κεραμωτής είναι μόλις 30’. Επίσης αυτή την χρονιά δρομολόγια πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Καβάλας και με «δελφίνι» το οποίο μειώνει κατά πολύ τον χρόνο του ταξιδιού.

Ο χώρος της ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΘΑΣΟΥ βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, μέσα στο δάσος με θέα την πρωτεύουσα του νησιού και το απέραντο γαλάζιο. Σε ένα άψογο και λειτουργικό χώρο, με ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο ώστε η διαμονή στον χώρο τους να είναι αξέχαστη εμπειρία.

Την χρονιά αυτή θα έχουμε μαζί μας στο εκπαιδευτικό κομμάτι τον Σίμο Κακάλα βραβευμένο από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών με το βραβείο σκηνοθεσίας το 2008, και την Μάρθα Φωκά, εξαιρετική μασκοποιό, σκηνογράφο και ενδυματολόγο.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με την Μάρθα Φωκά που για τρεις ημέρες θα μας μυήσει στα μυστικά κατασκευής της μάσκας και τις επόμενες τρεις ημέρες ο Σίμος Κακάλας θα μας εκπαιδεύσει στο θέατρο με μάσκες.

Ο Σίμος Κακάλας είναι Σκηνοθέτης και Ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο ως ηθοποιός, μέχρις ότου στράφηκε στη σκηνοθεσία, καταθέτοντας με την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος παραστάσεις που προκάλεσαν αίσθηση. Ανάμεσά τους είναι ο Ορέστης του Ευριπίδη μέσω της οποίας ο σκηνοθέτης αναζητά τη θέση της τραγωδίας σήμερα, προτείνοντας ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό, η manga εκδοχή στην Γκόλφω του Σπ. Περεσιάδη, με τον τίτλο Goλfω project, το αυτοσχεδιαστικό –σαν σε συνθήκη πρόβας– Λιωμένο βούτυρο του Σ. Σερέφα (Έπαινος Σκηνοθεσίας 2008, Ένωση Ελλήνων Κριτικών) και η Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση με τρεις μόνο γυναίκες-ηθοποιούς σε ένα ρεσιτάλ αφηγηματικής δεινότητας.kakalas

Η Μάρθα Φωκά είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ και του εργαστηρίου “Arte della maschera nella commedia dell’ arte” απ’ τον Donato Sartori στην Πάδοβα της Ιταλίας. Εργάζεται ως μασκοποιός, σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Έχει συνεργαστεί με τους Σϊμο Κακάλα, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Rimini Protokoll, Αντώνη Φωνιαδάκη, Φώτη Νικολάου, Τάσο Ράντζο, Κώστα Γάκη και άλλους.Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις (Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου ’13 Τεχνόπολις, Rooms ’10, Prague Quadrennial ’07 κ.α.) ενώ το 2012 πραγματοποιήσε ατομική έκθεση μάσκας στον πολυχώρο Citrus στην Χίο.Επίσης έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια κατασκευής μάσκας στη δραματική σχολή Εμπρός, στο 10ο Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Ορεστιάδας, στο Laboratory of Scenografphy (LSA), στη Λήμνο σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου και την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος.

Λίγα λόγια για την μάσκα από τον Σίμο Κακάλα.

Η σχέση με τη μάσκα

«Η μάσκα είναι ένα σχεδόν ιερό αντικείμενο, ένα αντικείμενο που ακολουθεί τον ανθρώπινο πολιτισμό από την γέννηση του, ένα εργαλείο μεταμόρφωσης που καμιά φορά μοιάζει kakalμαγική», λέει ο Σίμος Κακάλας, σκηνοθέτης και επιμελητής των παραστάσεων της Εταιρίας Θεάτρου Χώρος, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για το σύνολο της ερευνητικής του δραστηριότητας στο θέατρο και την έντονη παρουσία του στην περιφέρεια. Οι πρωτοποριακές παραστάσεις της ομάδας αντλούν στοιχεία από την ελληνική παράδοση, συνδυάζοντάς τα με τις καινούργιες (υπο)κουλτούρες όπως τα γιαπωνέζικα manga και την σύγχρονη μουσική. Από την Γκόλφω μέχρι την Ερωφίλη και τον Ορέστη, το ρεπερτόριό τους ακολουθεί συγκεκριμένη φιλοσοφία, με στοιχεία που είναι πια χαρακτηριστικά της ομάδας. Ένα από τα βασικά στοιχεία τους είναι η χρήση της μάσκας, σύγχρονη -με μορφή γιαπωνέζικου καρτούν- ή βασισμένη σε αρχαία ελληνικά προσωπεία. Σε συνέντευξή του ο Σίμος Κακάλας επισημαίνει:   

ste 1

«Ο πρόγονος αυτού που ονομάζουμε υποκριτική γεννήθηκε από την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να υποδύεται και να ενδύεται ταυτότητες, περσόνες, χαρακτήρες, ρόλους δηλαδή. Γεννήθηκε στην τελετή και απλώθηκε σε πολλές πλευρές του πολιτισμού μας και για διαφορετικές χρήσεις. Και αυτό, γιατί το πρόσωπο είναι η ταυτότητα μας. Αλλάζοντάς το αποκτάμε μια χειροπιαστή  δυνατότητα να γνωρίσουμε έναν άλλο και ίσως εμάς. Με τη μάσκα μπορείς να γίνεις ατομικός ή συλλογικός, ανώνυμος ή επώνυμος, νεκρός ή ζωντανός, προστατεύει, εκθέτει και μεταμορφώνει, γίνεται σκληρή μα και απίστευτα στοργική. Καταλαβαίνουμε αυτούς που την φοβούνται, αλλά δεν παίρνουμε στα σοβαρά αυτούς που την αρνούνται. Ίσως κάτι

 

τους διαφεύγει. 

Ο θίασός μας χρησιμοποιεί την μάσκα είτε για ερευνητικούς λόγους, είτε πάνω στη σκηνή. Για μας αποτελεί ένα εργαλείο που μας έδειξε ενίοτε τον δρόμο και βοήθησε στο άνοιγμα μας σε ένα ρεπερτόριο που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να αγγίξουμε, δεδομένου οτι είμαστε μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων.

Στο σύμπαν του θεάτρου η μάσκα είναι ένα απόλυτο μέγεθος που επιτρέπει στον ηθοποιό να έχει ένα τέτοιο εργαλείο στο χέρι του, όπως ο μουσικός έχει ένα μουσικό  όργανο.ste 2

 

Η διάρκειά της 2ης θεατρικής κατασκήνωσης θα είναι 7 ημέρες και το κόστος της ανέρχεται στα 180€ το άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται 7 διανυκτερεύσεις σε κατασκηνωτικά σπιτάκια των 6 ατόμων, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, τρία (3) γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, 2 μετακινήσεις με λεωφορείο της κατασκήνωσης, μία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λιμένα και μία για μπάνιο στην παραλία της Χρυσή Αμμουδιάς, την ημέρα της άφιξής μας στο νησί μεταφορά στον χώρο διαμονής μας, όλες οι παροχές της κατασκήνωσης όπως πισίνα, γήπεδα κ.τ.λ. και φυσικά τα μαθήματα – σεμινάρια.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και 31 Μαΐου 2016.

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης στην σελίδα του ΘτΠ theatrotwnpolitwn.gr

Η κατάθεση των χρημάτων για όσους είναι εκτός Καβάλας θα γίνει με απλή ταχυδρομική επιταγή στο όνομα της προέδρου του συλλόγου κα. ΣΤΕΛΛΑ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ, ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ 6, 65201 ΚΑΒΑΛΑ.

Για να ισχύει η συμμετοχή σας θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή 60€ έως και 15 Ιουνίου 2016.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής θα υπάρξει επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί εκτός της προκαταβολής και καλό θα ήταν η ενημέρωσή μας να γίνει έως και 1 Αυγούστου 2016.

Σε περίπτωση ακύρωσης της κατασκήνωσης θα επιστραφούν ΟΛΑ τα χρήματα που θα έχουν καταβληθεί.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πρέπει να έχουν μαζί τους σεντόνια, μαξιλάρι, μαξιλαροθήκη και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνείτε με την πρόεδρο του ΘτΠ κα. ΣΤΕΛΛΑ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ στο 6942464333.

Θα ακολουθήσουν οδηγίες και ενημέρωση για το πώς θα φτάσουμε στο νησί, το κόστος των εισιτηρίων των πλοίων καθώς και την ώρα που θα μας παραλάβει την πρώτη ημέρα το λεωφορείο της κατασκήνωσης για να μας αφήσει στον τελικό προορισμό μας.

Τέλος μπορείτε να επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα μας τις εικόνες και τις εντυπώσεις από την περσινή θεατρική κατασκήνωση για να έχετε μία άποψη.

Καλή αντάμωση.

thassos2